Haal de rem eraf

Haal de rem eraf

Het beeld dat je van jezelf hebt is veelal gevormd door anderen. De invloed van de buitenwereld vormt je. Je ziet jezelf door de ogen van de ander. Alleen klopt het beeld dan wel? Is er geen vervorming opgetreden in die vertaling? We zijn erg geneigd dingen verkeerd te interpreteren. Of voor een ander in te vullen. (‘Ze’ zullen wel dit of dat vinden). En een daadwerkelijke reactie op jou, heeft ook nog eens veel te maken met deze persoon zelf. We projecteren dingen op elkaar, wat ons zelfbeeld vervormt.

De kans op een vals zelfbeeld is nog groter als je ondernemer bent. Er wordt dan nog meer van je verwacht succesvol te zijn. Maar je krijgt daarvoor geen richtlijnen. Je moet het zelf uitvogelen. Er is geen baas. Bij ZZP ook geen personeel. Niemand om je te complimenteren en te motiveren. Er is alleen de klant. Dat zet je zelfbeeld onder druk.

Dan is er ook nog een soort integriteitscode. Als ondernemer moet je jezelf profileren, maar mag je je vooral niets verbeelden. Dat maakt het allemaal heel lastig. Zodra je je eigen zelfbeeld opkrikt, brokkelt er aan de andere kant weer iets van af. Dat remt je af…

Niet alleen de omgeving kan een rem vormen. Jijzelf kan er ook wat van! Als we een actie ondernemen en het gewenste resultaat uitblijft, zijn we zo streng voor ons zelf. Vooral vrouwen hebben last van de onterechte angst om door de mand te vallen. Dit noemen we het bedriegerssyndroom. We twijfelen ineens aan ons kunnen en zijn bang dat we de boel bedriegen. Vaak het gevolg van perfectionisme en een te hoog verwachtingspatroon van jezelf. Het is niet snel goed genoeg. Sommige natuurlijke talenten gaan zo vanzelf, dat we eraan twijfelen. Dit of dat gaat zo makkelijk, dat kan geen kunst zijn! Weet dat je met deze gedachten alleen jezelf bedriegt en nooit de ander.

Overigens jezelf remmen is een geval apart. Daar speelt ook nog je oerbrein mee. Ons leven is door de eeuwen flink veranderd. Ons brein daarentegen werkt nog precies zo als in de oertijd. In die tijd kon een verkeerde stap fataal zijn. Nu is ons werkleven veelal een stuk minder gevaarlijk. Echter je brein wil nog steeds geen fouten maken. Dus geeft het je bij nieuwe projecten een alarm van doe maar niet. Kun je dat wel? Wat als je jezelf in gevaar brengt? Op zich nuttig toen je om de hoek nog tijgers tegen kon komen. Maar niet nu, in een georganiseerde maatschappij.

Waar het ook vandaan komt dat je je geremd voelt, je hoeft je er niet door te laten tegenhouden. Je hebt een keuze! Laten we op zijn minst proberen ons oerbrein slim af te zijn. Je kritische houding komt ons anders duur te staan: een belangrijke speler minder om verschil te maken in de wereld!

pijltjes-Rooskleurig

 

 

Leave a Reply