Roos Anemaet

Mijn hart ligt bij communicatie. Ik werk niet voor niets al 25 jaar in het communicatievak. Na mijn studie Communicatie en Organisatiekunde ben ik bij veel verschillende organisaties over de vloer geweest. Van grote tot kleine bedrijven, gemeenten en instellingen. Ik zag dat velen de impact van interne communicatie en ontwikkeling over het hoofd zagen. Ze aan de ‘voorkant’ druk met werk waren en niet zagen dat er aan de ‘achterkant’ een deur open stond. Daar wil ik iets in betekenen, als adviseur, trainer en coach. Omdat ik weet dat goede communicatie en ontwikkeling ècht verschil maken.

Mijn manier van werken is inhoudelijk en persoonlijk. Ik breng graag kennis en inzicht, maar stel mensen ook op hun gemak en nodig ze uit om anders te kijken. Ik heb heel wat boeken bestudeerd over organisatiekunde,  bedrijfseconomie, management en communicatie. Belangrijk. Maar er is meer waar een organisatie wat aan heeft: denk aan psychologie, filosofie, antropologie, natuurkunde, oude wijsheden… Vooral van waarde omdat het bij communicatie en mensen niet alleen om de feiten gaat. Niet alle succesfactoren zijn meetbaar of te verklaren. Emotie, energie en het onbewuste spelen ook een belangrijke rol. Roos

Waar ben ik van nut?

#Persoonlijke-ontwikkeling

Mensen zijn op hun best als ze weten wat ze kunnen betekenen en dat inzetten in hun werksituatie. Weten wat je wilt, niet wilt of niet zou moeten willen^ geeft rust. Je krijgt focus op werk dat bij je past. Dit geeft energie en voldoening. En zorgt dat de productiviteit niet alleen op wilskracht draait.

#Communicatie #Organisatieontwikkeling

Communicatie werd er lange tijd een beetje bijgedaan, maar toch is het een vak apart. Er zijn van die vraagstukken waar je niet 123 uitkomt. Zoals een bedrijfsidentiteit formuleren, met een visie, missie, waarden, de uniekheid en ambities van een organisatie. De onderlinge communicatie in een team verbeteren (overleggen, besluitvorming, kennisdelen). Of hoe zeg je of schrijf je iets, zodat je anderen meekrijgt. En hoe om te gaan met een organisatieverandering of professionalisering.

#Teamvorming

Op de werkvloer kan er nog wel eens gedoe ontstaan. Eilandjes vorming, roddelen, mopperen, onderlinge concurrentie, elkaar tegenwerken enz.. Veel teams denken dat teamleden bepaalde capaciteiten missen of dat hun mening te veel verschilt om er ooit samen uit te komen. Terwijl het eerder een communicatieprobleem is. Doordat je met verschillende persoonlijkheden samenkomt, gaat het communiceren niet altijd vlekkeloos. Irritaties, passiviteit, dominantie, stokkende besluitvorming, inefficiëntie, non productiviteit… kan allemaal het gevolg zijn van gebrekkige communicatie. Door te weten te komen hoe anderen ‘in de wedstrijd’ zitten, begrijp je de verschillen beter en ga je ze zelfs waarderen. Daarmee zal de communicatie verbeteren en de groepsdynamiek veranderen. Snel daarna volgt de samenwerking!

#Leiderschap

Vroeger was het makkelijk. Wie leiding gaf had vanzelfsprekend alle kennis en macht. Als de directeur besloot om rechtsaf te gaan, dan ging het hele bedrijf rechtsaf. En mocht hij halverwege van mening veranderen, dan keek niemand daar raar van op. Hij was de directeur, dus hij moest beslissen. Maar vroeger is niet meer. Dat vraagt om een andere manier van leiding geven. Dit leiderschap gaat verder dan besluiten nemen en resultaten halen. Het heeft veel te maken met communicatie en ontwikkeling. Tijd en energie stoppen in het leren kennen van je teamleden. Weten hoe je het beste met je team communiceert en wat ze nodig hebben om ze mee te krijgen werkt als versneller voor goede resultaten.

Over bovenstaande onderwerpen praat ik graag verder in een adviesgesprek. Om er concreet mee aan de slag te gaan heb ik een mooie training ontwikkelt.  Soms is er meer begeleiding nodig dan een advies of een training. Daarvoor bied ik coaching aan, individueel en voor teams. Ik ben een erkend register coach. Een goede basis voor coaching of de training is te starten met een persoonlijk identiteitsonderzoek. Teams kunnen met elkaar een motiverende team sessie aangaan.

Wat zeggen anderen?

“Roos brengt in de begeleiding van ons team rust en overzicht. Tegelijkertijd  is ze heel doortastend. Ze kijkt naar wat gezegd wordt maar vraagt ook door naar dat wat niet gezegd wordt. Heel waardevol bij de vorming van ons nieuwe team.”

– Spelverdeler zelfsturend team van een Gemeente

“Het is me nog steeds een raadsel wat Roos precies heeft gedaan, maar het is haar gelukt om ons team beter met elkaar te laten communiceren. Hoewel we ons vak allemaal uitstekend verstaan, hadden we qua omgang en interactie de bodem met elkaar geraakt. Zo erg dat het onze resultaten ging beïnvloeden. Door het traject met Roos konden we het tij te keren. Nu kunnen we ons weer geheel richten op waar we goed in zijn.”

– Teamleider technisch bedrijf

“De teamsessie bij Roos heeft ons MT team weer op het goede spoor gezet. We ontdekten een andere kant van elkaar, waardoor we beter konden dealen met de verschillen. We zagen in dat we als team eigenlijk heel complementair aan elkaar zijn. En dat bepaalde struggles niet direct aan de teamleden lagen, maar vooral met de groepsfase waarin wij als team zaten te maken had. Dit alles maakte ons toleranter en bereidwilliger de aangereikte communicatietechnieken in te zetten.” 

– Manager en MT lid

“Roos heeft mij op een heel persoonlijke en betrokken manier geholpen op zoek te gaan naar mijn identiteit. Wie ik ben als persoon, wat mij typeert, wat mij drijft, etc. Het resultaat was verrassend en erg waardevol: een blauwdruk van mijzelf in woorden en kleuren. Hierop kan ik, als persoon maar ook met mijn bedrijf, verder bouwen! Samen met Roos heb ik deze blauwdruk vertaald naar een nieuwe website, die daardoor veel kleuriger en persoonlijker is geworden.”

– Advocaat

“Roos is goed in het snel doorgronden van de klantvraag. Vanaf de eerste samenwerking met Roos is er een klik. Ze is flexibel en doelgericht. Ze denkt pro-actief met de klant mee.”

– Communicatieadviseur

“Roos is een zeer warme, sterke persoonlijkheid, waarvan je het gevoel krijgt dat je je toekomst in haar handen kan leggen. Dat bereikt ze doordat je haar vertrouwen krijgt en zij ook haar vertrouwen aan de ander geeft. Ze is vooral op een positieve manier professioneel enthousiast. Niet overdreven, maar op een manier zodat je gelooft wat ze zegt.”

Medewerker

Lees meer ervaringen>>.

De opdrachtgevers van Rooskleurig lopen uiteen van bedrijven in het MKB, grote bedrijven, maatschappen en zelfstandig ondernemers tot organisaties als gemeenten, onderwijs- en zorginstellingen.

Lijst met opdrachtgevers>

pijltjes-Rooskleurig

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact op via roos@rooskleurig.nl of 06-52067313. Ik hoor graag waar je tegenaan loopt, wellicht kan ik daarin iets kan betekenen.

BewarenBewaren

BewarenBewaren