Leiderschap ontwikkelen

Deze training is speciaal voor leidinggevenden. Goed leiderschap heeft veel te maken met communicatie, weten hoe je zelf communiceert en hoe anderen communiceren. Leiderschap gaat verder dan besluiten nemen, opdrachten geven en zorgdragen voor resultaat. Tijd en energie stoppen in het leren kennen van je teamleden hoort er ook bij. Echter voordat je je in je team verdiept is het belangrijk naar jezelf te kijken. Weten waar jouw talenten en valkuilen liggen, hoe jij communiceert. Hoe kun je anderen begrijpen en aansturen als je jezelf nog niet helemaal ‘begrijpt’. In deze training leer je eerst jezelf beter kennen om daarna de hand te reiken naar je team.

Deze leiderschapstraining is individueel. Waardoor de impact groot is. Er is genoeg ruimte om alle stof te behandelen, ook tijd voor actuele praktijksituaties.  De stof is toegespitst op de specifieke rol en vraag van de deelnemer. Door de exclusiviteit maak je heel snel stappen.

Het bijzondere aan de training is dat het ontwikkelen van vaardigheden en coaching in-een isIedere sessie behandelen we een onderwerp, maar kijken gelijk hoe dit bij jou specifiek werkt. Indien van toepassing koppelen we het aan het voorafgaande identiteitsonderzoek en verbreden de context.

Programma

 1. Persoonlijke ontwikkeling
  Reflectie op je eigen persoonlijkheid, communicatiestijl, motivatie, drijfveren, overtuigingskracht, gedrag in groepen, waarden, kwaliteiten & valkuilen, thema’s, stressgedrag en ambitie. Omgaan met verschillende persoonlijkheidstypen.
 2. Communicatie
  Jouw communicatievaardigheden, hoe ga je om met aannames, luisteren, vragen stellen, complimenten/ feedback geven, jezelf uitspreken, oordelen, grenzen aangeven, mensen meekrijgen, verbaal en non verbaal invloed hebben. Bewuste en onbewuste communicatie.
 3. Organiseren van werk
  Jouw manier van werken, time-management, prioriteiten stellen, plannen, persoonlijke en zakelijke doelen stellen, energiemanagement, omgaan met stress, omgaan met lastige situaties, omgaan met veranderingen op het werk.
 4. Leiderschap
  Jouw leiderschapsstijl, historie van leidinggeven, delegeren, aanspreken op gedrag, autoriteit, omgaan met weerstand, kaders en doelen stellen, begeleiden van teamleden (inwerken, opleiden, instrueren, controleren, adviseren, coachen). Hoe ga je om met de driehoek waarin je zit: organisatie – team – manager.
 5. Team
  Ontwikkelen van teamleden, systemische kijk op teams, herkennen van verschillende communicatiestijlen (de kwaliteiten en valkuilen ervan), handvatten hoe anderen te motiveren, (h)erkennen van de kenmerken van stressgedrag bij de de ander, inzicht hoe je stressgedrag kunt reduceren. Teamvorming. Groepsprocessen.
 6. Organisatie {indien van toepassing, anders invulling op maat}
  Organisatieontwikkeling, groei, professionaliseren, verandermanagement, bedrijfshistorie, plannen maken, visievorming, strategie bepalen, bedrijfscultuur en patronen doorbreken.

De training bestaat uit 6 sessies van 3 uur en vindt plaats in de studio van Rooskleurig, op data en dagdelen naar keuze. Inbegrepen is een werkmap met de besproken theorie en oefenbladen. 

Voor wie interessant?

 • Leidinggevenden
 • Managers
 • Directie
 • Ondernemers
 • Teamleiders
 • Voorzitters
 • Trainers
 • MT teamleden
 • Coördinatoren

Vroeger was het makkelijk. Wie leiding gaf aan een team, een afdeling of een onderneming, had vanzelfsprekend alle kennis, verantwoordelijkheid en macht. Als de directeur besloot om rechtsaf te gaan, dan ging het hele bedrijf rechtsaf. En mocht hij halverwege van mening veranderen, dan keek niemand daar raar van op. Hij was de directeur, dus hij moest beslissen. Maar vroeger is niet meer. Nu de industriële economie plaats maakt voor de kenniseconomie, is de rol van de leidinggevende ingrijpend veranderd. Wat meebrengt dat medewerkers vaak meer kennis hebben dan hij zelf. En kennis is macht. Daarbij werkt gezag anno nu heel anders. De moderne leidinggevende moet nu luisteren naar zijn mensen in plaats van commanderen. Vertrouwen geven in plaats van controleren. En delegeren in plaats van centraliseren. Allemaal vaardigheden die in deze training aan bod komen. Weten hoe jij het beste met je team communiceert en wat teamleden nodig hebben om ze mee te krijgen. Je team faciliteren werkt als versneller om zaken voor elkaar te krijgen.

Wat is het resultaat?

 • Een fijn werkend team, wat begint bij jezelf.
 • Grip op je leiderschap, op basis van respect i.p.v. macht.
 • Je past een leiderschapsstijl toe die bij jou én je teamleden past.
 • Effectieve communicatie naar je team/ medewerkers.
 • Met ‘iedereen’ kunnen communiceren.
 • Vaardigheden in het begeleiden van mensen.
 • Up-to-date op managementgebied en organisatieontwikkeling.

Ontwikkelen in leiderschap?

Neem contact op voor meer informatie over deze training.